Kasko sigortası, otomobiller için uygulanan sigorta çeşitlerinden biridir. Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda sigortalıya tazminat ödenmesi için yapılır.
Kasko; trafik sigortasının aksine karşı araçtaki hasarı değil, sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır. Böylelikle hem aracınız hem de bütçeniz güvence altına alınmış olur. Kaza veya hasar durumlarında kasko sayesinde büyük maliyetlere katlanmak zorunda kalmazsınız.
Kasko Poliçesi Nedir, Ne Kadar Süreyle Düzenlenir?
Sigortalı aracın alacağı hasarlardan hangilerinin karşılanacağının belirtildiği şartnameye kasko poliçesi denir. Teminat durumları, sorumluluklar, sigortalının ve sigorta şirketinin hakları, teminat altına alınmayan haller, kaza ve zarar halinde sürecin nasıl belirleneceği gibi durumlar kasko poliçesi kapsamında belirlenir. Kasko poliçeleri genellikle 1 yıl süreyle düzenlenir.
Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Kasko, zorunlu bir sigorta türü olmamakla beraber aracın yanması ya da çalışanması gibi durumlar için standart teminatlar içerir. Tabii talep edildiği durumlarda, bu teminatların kapsamı genişletilebilir. Sigorta şirketlerinin teminatları belirlediği kasko ürünlerini arasından ihtiyacınıza karşılık vereni rahatlıkla seçebilirsiniz. Ayrıca poliçede aksi belirtilmediği sürece kasko sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir.
Kasko teminatlarının, aracın kazaya açık olduğu her yerde geçerli olabilmesi için yurt dışı teminatının da ek teminat olarak alınması gerekir.
Kasko Bedeli Nedir, Neye Göre Belirlenir?
Kasko bedeli, sigorta poliçesinde yer alan aracın kasko değeridir. Sigorta poliçesindeki teminatlara, ek teminatlara ve poliçe kapsamındaki hasarsızlık durumuna göre bu bedel değişiklik gösterir. Kasko hasarsızlık indirimi ise poliçe süresi kapsamında eğer hasar talebinde bulunulmazsa poliçe yenileneceği zaman ödenmesi gereken tutara uygulanan indirimdir.
Hasarsızlık indirimi oranını etkileyen durumları sigorta şirketleri kendileri belirler. Bunun yanında sürücüler, yeni satın aldıkları araca kasko poliçesi yaptıracakları zaman eski araçlarından kazanmış oldukları hasarsızlık indirimini kullanabilirler.
Ayrıca hasarsızlık indirimi kazanılmasına engel olmayan durumlar aşağıdaki gibidir:
%100 rüculu hasarlar; karşı tarafın %100 kusurlu olduğu durumlarda ortaya çıkan hasarlardır. Sigortalının ortaya çıkan hasarda kusurunun olmadığının zabıt veya tutanak ile belgelenmesi gerekir. Bu belge ile sigortalı, sigorta şirketinden hasar tazminatı alabilir.
Radyo ve teyp çalınması, cam kırılması hasarları sadece bir kereye mahsus olarak hasarsızlık indirimi hakkını etkilemez. Ancak her sigorta şirketinde aynı kuralın geçerli olmadığını da söyleyelim.
Aracın iç ve dış yüzeylerinde oluşan sıyrık, çizik, vuruk gibi mini hasarlar hasarsızlık durumunu bozmaz.
Kasko Poliçe Teminatı Ne Zaman Başlar?
Kasko poliçe teminatının sigorta priminin tamamı ya da taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa primin ilk taksidinin, poliçe hazırlandıktan sonra poliçenin teslimine kadar ödenmesi gerekir. Poliçe sahibi, primi veya peşinatı ödemezse poliçe kendine teslim edilmiş olsa bile poliçe teminatı başlatılmaz.
Ödemenin zamanında yapılmasının ardından sigortanın başlangıcı ve bitişi -taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça- Türkiye sınırları içinde 12.00’de başlar ve bitiş gününde aynı saatte sona erer. Sigortalı, araca zarar verici olayın yaşandığı günden itibaren 5 iş günü içinde rizikonun (zararın) gerçekleştiğini sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Rizikonun yani bir zararın gerçekleşmesi halinde sigortacı, hasar ile ilgili belgelerin kendisine verilmesinden itibaren en geç 15 gün içerisinde hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmek zorundadır.
Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Neler?
Trafik sigortası ile kasko farkı, temel olarak zorunlu olup olmama durumuyla açıklanabilir. Kasko; zorunlu olmayan, araç sahiplerinin tercihine bırakılmış bir sigortadır. Trafik sigortası ise trafiğe çıkan her araç için yaptırılması zorunlu bir uygulamadır.
Bunların yanında kasko sigortası, aracı ve araç sahibini güvence altına alır. Trafik sigortası ise üçüncü kişilere verilen maddi ya da fiziki zararları kapsar. Ayrıca trafik sigortasında prim sınırı devlet tarafından belirlendiği için standarttır. Kasko sigortasında ise ödenecek prim tutarı, poliçenin kapsamına göre değişiklik gösterir.